18 Ağustos 2016 Perşembe

Ivo Andriç - Drina Köprüsü



Selam!

Bu içerikte sizlere Yugoslav edebiyatının Nobel ödüllü yazarı Ivo Andriç'in (Ivo Andrić) Drina Köprüsü adlı romanından bahsedeceğim. 

Bir köprü üzerinde bir araya gelen farklı milletten insanların tarihe tanıklık eden hayatlarını, bir köprünün yıllar boyu farklı nesillere olan şahitliğini anlatıyor Drina Köprüsü. Üzerinde; idamların, cezaların, aşkların, politik konuşmaların, savaşların, sazlı sözlü muhabbetlerin yapıldığı köprü zamana meydan okurken, etrafında yaşananlar gün geçtikçe bambaşka bir hal alıyor.

Sokullu Mehmet Paşa'nın, devşirilmeden önceki adıyla Sokoloviç'in yaptırdığı bu köprünün ve bağladığı sınırların hikayesi beni çok etkiledi. Vahşeti de aşkı da, dostluğu da sahtekarlığa da gören bu köprünün bir de altından akan suları dinlemek isterdim. :)

Umarım bir gün yolum Bosna-Hersek'teki Vişegrad'a da düşer de sevmediği bir adam ile evlenmemek için köprüden atlayan Fato'yu, kandırılan masum asker Milan', yok yere ölüme atılan Radisav'ı ve diğerlerini düşünür, onları orada hayal etme şansına erişebilirim.  

Ivo Andriç - Drina Köprüsü Kitap Alıntıları

"Tabiat kanunlarına göre insanlar daima bütün yeniliklere karşı gelirler. Ama bu uzun sürmez. Çünkü önemli olanı, hayatın biçim değil, hayatın kendisidir."

"Çünkü iktidar isyansız, entrikasız olamazdı, tıpkı zarar ve üzüntü vermeyen bir zenginliğin olamayışı gibi."

"Büyük olayların kasırgası karşısında başı dönenler, çoğunlukla böyle cahiller olur."

"Mutsuzluklar da sonsuz değildirler. Bir bakıma mutluluğa benzerler, geçip giderler, daha doğrusu biçim değiştirirler."

"Önemli olan hayatın biçimi değil, hayatın kendisidir."






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!