4 Ağustos 2016 Perşembe

Öykü Okumayı Sevdirecek 5 Küçük Püf Noktası


Selam!

Geçen gün Tumblr'da bir Anonim, çok istediğini ancak öykü okuyamadığını, kitaptan koptuğunu, bu durumu nasıl değiştirebileceğini sordu. Biraz bocaladım yanıt verirken. Zira kendimi bildim bileli öykü okumayı çok severim ve eğer iyi bir öykü okuyorsam hiç zorlanmam.

Bu yüzden benim gibi öykü okumayı  kişilerin de mutlaka çok iyi bildiği, küçük püf noktalarını sizlerle paylaşmaya karar verdim. Böylece bu dertten muzdarip kişileri de birer "öyküsever" haline getirebiliriz belki.

Bu konuya katkı sağlayacak görüşleriniz varsa yorum olarak yazabilirsiniz. 

Keyifli okumalar!

Öykü Okumayı Sevdirecek 5 Küçük Püf Noktası

1. En İyilerden Başla

Biraz hileli bir durum olsa da bir türü sevmen için onun en iyilerini okumak gerek bana göre. Bu yüzden iyi bir öykü okuru olmak için işe en iyi öykü yazarlarını okuyamak gerek. Sait Faik Abasıyanık, Tomris Uyar, Füruzan, Salinger, Çehov, Bilge Karasu, Gogol gibi dev öykücülerin (ay kesin çok sevdiğim ve atladığım isimler var ama hepsini burada yazmam mümkün değil) eserleriyle işe başlarsanız her şey çok daha kolay olacaktır.

2. Sindirmek İçin Kendine Biraz Zaman Tanı

Salinger'in Dokuz Öykü kitabı, en sevdiğim öyküler arasında ilk ona girecek Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün öyküsü ile başlar. Sarsak Dayı ile devam eder. Eğer siz, Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün'ü okuyup nefes dahi almadan Sarsak Dayı'ya geçerseniz o öyküyü gerçekten benimsemeniz imkansız hale gelir. Bu yüzden bir öyküyü tamamladıktan sonra sindirmeyi asla ihmal etmeyin.

3. Yeniden Oku

Bazen çok sevdiğin bir öyküye doyamayabilirsiniz. Belki de uygun zamanda okuyamadığın için doğru mesajı alamayabilirsiniz. Bu nedenle belirli aralıklarla sevdiğin ya da bir şekilde aklında yer etmiş öyküleri tekrar okuyun. Mucizeye tanıklık edeceksiniz. :)


4. Tarafını Seç

Her öykü yazarının kalbinde bir aslan yatar. Kimi durağan, bir olaydan çok bir durumu anlatan, diyalogsuz durum öykülerini sever. Kimi ise kısacık bir metindeki o alengirli olayların heyecanına kapılmayı tercih eder. Belli başlı yazarları ve hikayeleri okuduktan sonra tarafınızı seçin ve sevdiğiniz türde öyküler okuyun. Böylece zorlanarak ya da istemeyerek, sevmeyerek okumak zorunda kalmazsınız.

5. Not Al, Alıntıla, Tamamla!

Sadece öykü için değil, tüm türler için geçerli bir madde bu. Ancak yapısı itibariyle bir öykü hakkında ana fikir çıkarmak, alıntılama yapmak çok daha kolay. Üstelik bazı öykülerin sonu öyle belirsiz ve yaratma isteği uyandırıyor ki bunları tamamlayarak bile o öyküyü daha çok sevip anlayabilirsiniz.

Öykü okumayı keyifli ve kolay hale getirecek önerilerim bu kadar! Bence denerseniz epey faydasını göreceksiniz. Ne dersiniz?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!