24 Aralık 2016 Cumartesi

Kitap İncelemesi: Fyodor Dostoyevski - Ev Sahibesi



Künye:
Kitap Adı: Ev Sahibesi
Yazarı: Fyodor Dostoyevski 
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Türü: Öykü
Ne Zaman Okudum?: 12 Aralık

Selam! 👋

Yine bir Rus edebiyatı üstadının, çok sevdiğim bir kitabını anlatacağım bugün. İş Bankası Kültür Yayınları hazırladığı öykü kitabında; Ev Sahibesi, Bay Proharçin, Dokuz Mektupluk Roman ve Polzunkov adlı Dostoyevski öykülerini bir araya getirmiş. Çok da güzel yapmış.

Kitaba adını veren, Ev Sahibesi isimli uzun öykü, bilimle uğraşan, sakin bir genç adamın uzun süredir kaldığı evden taşınmak zorunda kaldığı bir dönemde tamamen tesadüfen karşılaştığı, etkilenip peşinden gittiği bir kadının evine yerleşmesi ile gelişen ilginç olayları konu alıyor. Kadının geçmişe takılıp kalmış, melankolik ruh hali, onunla yaşayan yaşlı adamın davranışları ve genç adamın kadına olan tutkusu ile farklı bir havaya bürüne hikaye, gizemli ve ilginç bir sonla bitiveriyor.

Bay Proharçin adlı öyküde yaşlı, epey tutumlu bir adamın, Dokuz Mektupluk Roman'da borç alışverişine girmiş iki arkadaşın hikayeleri anlatılmış. Polzunkov'da ise bol şakalı(!) bir hikaye tasarlamış Dostoyevski. 

Bana kalırsa, diğer okuduğum kitaplarını da göz önünde bulundurarak, bu öykülerde yazarın kaleminin kendine has özellikleri oldukça belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Yeraltından Notlar adlı romanındaki hüzün ve öfkenin kimi zaman, fazla kişisel nedenlerden ötürü anlaşılabilirliğini yitirmesi, Ev Sahibesi öyküsüne büyük bir gerçekçilik katmış. 

Bu his, bu  duygular özellikle Ev Sahibesi ve Bay Proharçin adlı öykülerde özellikle öne çıkıyor. Hikayeler, belirgin bir nihayetin içindeki gizemle, küçük bir soru işaretiyle, okuyucuyu çok da huzursuz etmeden ama düşündüren bir sonla bitiyor. 

😓 Öyle büyük bir yazar ki onun eserlerinden bahsetmek, anladığımı (artık ne kadar doğru anladıysam) sizlere de anlatmak biraz zor geliyor. Umarım azıcık da olsa bir fikir verebilmişimdir. 😌

Sevgiler! 💙

 ............................................................................................................................

Beni aşağıdaki adreslerden de takip edebilirsiniz! 👇



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!