17 Haziran 2015 Çarşamba

Peride Celal - Üç Yirmi Dört Saat



Kısacık bir zaman diliminin arkasına saklanarak kocaman hikayeler, olaylar yaratan yazarları çok seviyorum. Satın alırken Aytmatov'un Gün Olur Asra Bedel'ini aklıma getiriveren ve gerçekten de temel olarak da bu kitaba çok benzeyen Üç Yirmi Dört saat, karakterlerin ruhuna kolayca sızmamızı sağlayan anılar, olaylar, rüyalar ve düşüncelerle dopdolu bir kitap.

Kendinizi birinin yerine koymak, gerçek hayattan rüyalara rüyalardan gerçek hayata geçişler yaparak sayfalar arasında kaybolmak istiyorsanız bu kitap tam size göre.

Her şeye rağmen kitabın beni daha da etkileyebileceğini düşünsem de Peride Celal'in kaleminin gerçekten akıcı olduğunu söylememde fayda var.

Peride Celal - Üç Yirmi Dört Saat Kitap Alıntıları


"Ben, sen, o öbürleri inandığında, hayaller gerçek olur. Güzel söz, Pavese büyük adam, onu oku faydalanırsın. Pavese'i oku, Camus'u oku, Sartre'i oku, oku, oku!"

"Özgürlük, kendin için olduğu kadar başkaları için de hak gördüğünde gerçekleşir. Güç şey özgürlüğü elde etmek. Uygulaması ile davranışlarımızı, sevgimizi, ödevlerimizi, insanlığımızı saptayan bir kavram özgürlük."

" Başarabilecek miyim? 'Neyi?' diye soracak olsalar, 'Yaşamayı' diyecekti."

"Bütün kötülüklerin, çaresizliklerin üstüne iyiliği, merhem gibi sürecek! Güçlü, inanmış birileri! Abartmalı söylevler, yalan sözlerle değil, doğrulukla, sevecenlikle, apaçık kurtuluşun nerede, nasıl olduğunu gösterecek, sevgiyle acıların, yaraların üzerine eğilecek. Evet birileri!"

"Bir yer vardı, yirmisinde, yirmisinden sonra. İnsanın durup deli aklını toplaması, boş, kolay bir yaşamdan sakınmak, korunmak için. O yeri aştın mı, ötesi kolay!"

"Neden her şeyi kendin sorar, kendin yanıtını verirsin? Yanlışın burada değil mi? Bırak, biraz da başkaları konuşsun, açsın sorunları, seni sana göstersinler yahu!"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!