28 Haziran 2015 Pazar

Genç Okuyuculara Kitap Önerileri -1



Okuma ve yazma konusunda sürekli kendimi geliştirmeye, her geçen gün "Nasıl daha çok okurum?" ya da "Nasıl daha çok yazarım?" sorularının yanıtlarını aramaya devam eden biri olarak küçük de olsa önerilerde bulunma hakkım olduğunu düşünüyorum.

Genç bir okur ve yolun çok başında olan bir yazar (yazar aday adayı diyelim biz ona) olarak henüz lise çağında ya da üniversite yıllarının başında kitap okumak isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyen arkadaşlarıma naçizane kitap önerileri, tavsiyeleri vererek düzenli bir şekilde okumalarına katkı sağlamak için minicik bir adım atmak benim için çok önemli.

Okulda öğretmenlerinden aldığı tavsiyelerin genel olarak klasiklerden oluştuğunu az çok tahmin edebiliyorum. Henüz hepsini okumadığım ama birçoğunu zevkle okuduğum, bazılarını başucu kitabı yaptığım klasiklerin dışında ben bu yazıda genç okurlara biraz daha kendilerini bulacakları kitaplar önermek istiyorum. Bu yazı bundan sonra gelecek naçizane (üstüne basa basa naçizane demek zorundayım) önerilerimin başlangıcı ve ilk bölümü olsun.

Bu yaz ne okuyacağını bilemeyenleri de şöyle alalım.

Genç Okuyuculara Kitap Önerileri

Franny ve Zooey - J. D. Salinger 

Genç zihinlerin Salinger'ı anlaması, bilmesi gerek diye düşünüyorum. Özellikle de yarattığı karakterler, onların kişilikleri, günlük hayatta yaşadığın sorunları daha kolay çözmene, kendini yalnız hissetmemene yardımcı olacak.

 Boyalı Kuş - Jerzy Kosinski

Farklılıkların güzelliğini öğrenmen ve daha iyi anlaman için bu kitabı mutlaka oku olur mu?

 Yalnız Bir Avcıdır Yürek - Carson Mccullers 

Bu kitapla içindeki müziği duyabilmen ve hissebilmen birazcık daha kolaylaşacak.

Açlık - Knut Hamsun

Sevdiğin işin, tutkunun ya da küçücük bile olsa yeteneğin gücüne biraz daha inanman için, mücadeleyi öğrenmen ve umutlanman için bu kitaba ihtiyacın var.

Adaş - Jhumpa Lahiri 

Uyum sağlamanın nasıl bir şey olduğunu anlamak ve farklı insanlara daha anlayışlı davranabilmek bu kitabı okuduğunda daha da kolaylaşacak. Kitap bittiğinde kendin olmanın ne denli önemli olduğunun farkına varacaksın.

Yaşamın Ucuna Yolculuk - Tezer Özlü

Kendin için yazmanın ne kadar gerekli olduğunu görmen yazamıyorsan bile ara sıra kendi içine dönmen gerektiğini hatırlatacak bir kitaba ihtiyacın olduğunu biliyorum. Onaylıyorsan Tezer'in bu güzel kitabını listene ekle.

 Sait Faik Abasıyanık - Son Kuşlar

Doğanın ve insanların ne kadar değerli ve üzerine düşünülmesi gereken şeyler olduğunun farkına varman, bunu daha iyi anlaman gerek. Mest olman, gerçek öykünün nasıl olması gerektiğini öğrenmen gerek. "Son Kuşlar"daki öyküler sana yol gösterecek.

47'liler - Füruzan

Geçmişe küçük bir yolculuk yaparak iyi ve kötü “şeylere” tanık olmak ister misin?

Suskunlar - İhsan Oktay Anar 

Tarihin içindeki büyüyü keşfetmek ve masalsı bir yolculuğa çıkmak için benim modern masalcımdan daha iyisini bulamazsın.

New York Üçlemesi - Paul Auster 

Hayal gücünü genişletmek istiyor ve okurken düşünmek ne kadar keyifliymiş görmek istiyorsan bu kitabı ve Paul Auster'ın pek çok kitabını okuyabilirsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!