15 Temmuz 2016 Cuma

Fethiye Çetin - Anneannem


Merhaba!

Bugün size, sahafta tesadüfen karşılaştığım, sevgilimin tavsiyesiyle aynı gün okumaya başlayıp elimde başka bir kitap olmasına rağmen ertesi gün bitirdiğim, çok etkilendiğim bir kitaptan bahsedeceğim.

Fethiye Çetin aslında çok da yabancı bir isim değil bizler için. Kendisi Hrant Dink'in avukatı. Dink ile yolları ise anneannesi sayesinde kesişiyor.

Çetin'in anneannesi Heranuş, Ermeni bir aileden gelen bir çocukken kentlerin boşaltılması ve o malum yürüyüşün yapıldığı yıllarda bir Türk aile tarafından evlatlık olarak alınıyor. Ailesine hasret kalan zavallı Heranuş'un dili de dini de değişiyor. Yeni yaşamını da seviyor, alışıyor ama bir türlü geçmişini unutamıyor, ailesine olan hasreti bir türlü dinmiyor. 

Kitap, Fethiye Çetin'in anneannesinin hikayesini ve bu hikayeyi duyduktan sonra ailesini bulmak için yaptıklarını anlatıyor. Geçmişi ve bugünü anlatan anıları, pek çok yerde ağlayarak okudum. Okudukça içimi daha da acıttı yaşananlar. 

İnsanların dilleri, dinleri, ırkları, görünüşleri için yok yere mahvedilmesini bir türlü anlamıyorum. Özellikle de böyle çıplak ve şeffaf kitapları okudukça.

Hiçbir kötülüğün üstünün kapanmamasını, Heranuşlar'ın ve onun gibilerinin öykülerinin de herkes tarafından bilinmesini, bu vicdansızlıklardan ders alınmasını tüm kalbimle diliyorum.

...........................................................................................................................

Bu arada yeni yıldan bu yana okuduğum kitaplar 52'yi bulmuş. 

Siz Goodreads aracılığıyla kendinize bir hedef koydunuz mu?





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!