10 Kasım 2016 Perşembe

Kitap Alıntıları: Italo Calvino - Görünmez Kentler



Selam!

Calvino'nun Görünmez Kentler kitabı bitti. Italo Calvino; sözleri ve felsefik yaklaşımlarıyla kentleri duygularla nasıl bağdaştırmış iyice gösteremem belki ama kitapta altını çizdiğim bölümleri aşağıya bırakıp kitabı okumanız için sizi heveslendirebilirim bence. :)


Görünmez Kentler Kitap Alıntıları

"Göz, şeyleri görmez, başka şeylerin anlamını yüklenmiş şeylere ait şekiller görür."

"...daha iyi anımsanmak için hep aynı kalmak ve hareketsiz durmak zorunda olduğundan, Zora eridi, çözüldü ve yok oldu.Yeryüzü unuttu onu."

"Her yeni kente geldiğinde yolcu, bir zamanlar kendisinin olduğunu artık bilmediği bir geçmişini bulur yeniden: artık olmadığın ya da sahip olmadığın şeyin yabancılığı, hiç senin olmamış yabancı yerlerin eşiğinde bekler."

"Başka yer, negatif bir aynadır. Yolcu sahip olmadığı tenhayı tanır, sahip olmadığı ve olmayacağı kalabalığı keşfederek."

"Bir kentte hayran kaldığın şey onun yedi ya da yetmiş yedi harikası değil, senin ona sorduğun bir soruya yanıttır."



"Yalan, sözlerde değil şeylerdedir."

"Ve beyin başka yüz hatlarını, başka ifadeleri kabul etmeye yanaşmıyor: rastladığı bütün yüzlere eski izlerin damgasını vurup her birine en uygun maskeyi buluyor."

"Belki de dünyadan geriye çöplüklerle kaplı belli belirsiz bir yer, bir de Yüce Han'ın sarayının asma bahçesi kaldı. Onları birbirinden ayıran bizim göz kapaklarımız, ama hangisi içeride hangisi dışarıda belli değil."

"Anlatıya yön veren şey, ses değil kulaktır."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!