5 Aralık 2015 Cumartesi

Bir Demet Tiyatro: Hizmetçiler



4 Aralık Cuma akşamı, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Jean Genet'in Hizmetçiler adlı oyuna gittik. Oyunu öyle çok beğendim ki sizinle de paylaşmak istedim.

Öncelikle oyunun oynandığı Müşfik Kenter sahnesi küçük bir kültür merkezinde yer almasına karşın olabildiğince iyiydi. Bu sahneye ilk gelişim olduğundan tereddütlerim vardı ama dekoru ve atmosferi görünce fikrim tamamen değişti. Hem Şirinevler metrobüs istasyonundan inince yürüme mesafesinde oluşu hem de Bakırköy Belediye Tiyatrosu'nun güzel oyunları nedeniyle burayı daha çok ziyaret edeceğim gibi gözüküyor.


Oyuna gelecek olursak... Minimalist ama hoş bir dekora sahip sahnede oyuncular deyim yerindeyse "kendini paraladı"lar. Öyle çok efor sarf edip öyle iyi kendilerini gösterdiler ki kimi zaman şiddetten ve muazzam konsantrasyonlarından dolayı şaşırıp kaldım.

İki hizmetçi kız kardeşin, hanımlarını öldürme planları yaparken kurdukları hayalleri, yaşamlarına isyanlarını, adaleti sorgulayışlarını anlatan oyun hüzünlü ve etkileyici bir sonla bitiyor. Daha önce Şehir Tiyatroları'nda oynanan oyunu izlemedim ama Solange karakterini canlandıran Elif Ürse'nin performansı karakteri daha iyi anlatamazdı. Öyle ki Elif Ürse bu rolüyle ödül de almış. Bu da oyunu izlemek için bir neden daha.



Nefret ve tutkunun iki hizmetçi kızın bünyesinde nasıl vuku bulup tehlikeli bir hal aldığını görmek isteyenler 19 ve 20 Aralık için yerlerini şimdiden ayırabilir. Keyifli seyirler!



Oyunun Künyesi
Yazan: Jean Genet
Çeviren: Salah Birsel
Yöneten: Oğuz Utku Güneş
Süre: 80 dakika - Tek perde
Oyuncular: Elif Ürse, Yelda Baskın, Nazan Koçak

Daha fazla bilgi için:
http://www.bbt.bel.tr/


Sen bunları da seversin:

İşte Benim Zeki Müren Sergisi
Grayson Perry - Küçük Farklılıklar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!