28 Eylül 2015 Pazartesi

Kitap Listesi Hazırlamak İçin 9 Püf Noktası

Kendimi bildim bileli okuyacağım, izleyeceğim, gideceğim kısacası yapacağım her şeyin listesini yaparım. Yapmak istediğim ya da yapmam gereken şeyleri yazılı halde, sıra sıra önümde görmek, listede yazanlar hayata geçtiğinde üzerini renkli bir kalemle çizmek beni motive eder. Belki de en zevklisi son aşamada tamamlanmış işleri görmektir.

Tüm bunların yanı sıra hayatının büyük bir bölümünde okumanın yanı sıra ne okuyacağını not almış, düşünmüş, araştırmış biri olarak kitap listesi yapmamam imkansızdı. İşte şimdi uzun zamandır kitap listesiz yapamayan biri olarak deneyimlerimi paylaşma vakti geldi! Küçük adımlarla kendi kitap listenizi oluşturabilir, internetten alışveriş yaparken, sahafları, kitapçıları gezerken en azından ne alacağınızı 1 saat değil yarım saat bilemediniz 20 dakika düşüneceksiniz. E ne yapalım hepimiz biraz kararsızız. :)

1) Kitap listenizi bir kağıt ya da defterin üzerine yazın. 


2) Ama ne olur ne olmaz (kağıtlar kaybolur, defter ıslanır) bu listeyi bilgisayaranızda da hazırlayıp güncel tutun. Evde unutulan kitap listesi dışarıda kitap alışverişi esnasında tabletten, telefondan hemencecik kontrol edilebilir.  



3) Listenize ilk olarak çok sevdiğiniz yazarların okumadığınız kitaplarını dahil edin.



4) Okumadığınız dünya klasikleri, modern klasikler, ünlü tiyatro oyunları hatta çocuk kitaplarını listeye eklemeyi sakın unutmayın. Bunlar herkesin tarzına hitap eden, iyi bir kütüphane kurmak isteyen ve edebiyatı seven kişilerin mutlaka okuması gereken kitaplardır.



5) Sevdiğiniz yazarların kitaplarında bahsettikleri, örnek aldıklarını söyledikleri yazarları ya da kitapları not alın. Daha sonra küçük bir araştırma yapıp dilediklerinizi listeye ekleyin. Sadece bu yöntemle bir listeye onlarca harika kitap ekleyebilirsiniz.



6) Kitap listenizi güncel tutun. Bir yerlerde duyduğunuz, bir kitaptan not aldığınız, filmini ya da oyununu izleyip merak ettiğiniz (bence kitabı önce okumak gerekir ya neyse) kitap isimlerini listenize sıcağı sıcağına ekleyin. Onları küçük buruşuk kağıtlara, defter kenarlarına mahkum etmeyin.



7) Sadece yeni bir kitap eklemek için değil okuduğunuz ya da satın aldığınız kitapları işaretlemek için de zaman kaybetmeyin. Motivasyon zaman aşımına gelmez. 


8)Kitap listenize çizgi roman da ekleyebilirsiniz. Ahmet Batman kitaplarından, vampirli bol romantikli vakit kayıplarından çok daha yaratıcı ve hayal dünyasını zenginleştiren kitaplar olduklarını unutmayın.  



9)Kitap listesi hazırlıyorsunuz diye kitaplarınızı satın alırken illa ki sıralamaya uyacaksınız diye bir şey yok. Önemli olanın sizin almanız ve okumanız gereken kitapları görmek olduğunu unutmayın. 
Son olarak artan ve yüzlerce kitaptan oluşan kitap listenizi görüp gözünüzün korkmasına izin vermeyin. Ne kadar çok kitap o kadar çok seçecek!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!