28 Eylül 2016 Çarşamba

Ohrid Gezi Rehberi

Balayı tatilimin bitmesiyle ilk içeriği biraz gecikmeli de olsa sizinle paylaştım. Ohrid Gezilecek Yerler içeriğinden sonra sıra geldi Ohrid Gezi Rehberi içeriğine. 

Bu içerikte, vizesiz tatil bölgeleri arasında yer alan güzel Ohrid hakkında küçük bir rehber oluşturmaya çalışacağım. Bir nevi 9 günlük tatilimin ve deneyimlerimin özetini çıkarmış da olacağım.

Umarım Makedonya'da yer alan bu sevimli şehri görmek isteyenlere güzel fikirler ve tüyolar verebilirim. 

Ohrid Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Ohrid, Makedonya'nın en büyük ve turistik kentleri arasında yer alıyor. Bu şirin turizm kendi, Unesco Dünya Mirasları arasında yer alan Ohrid gölü kenarında yer alıyor. Göl, şehrin simgesi. 

Kent, Arnavut sınırına oldukça yakın.

Makedonya, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Hoş zaten biliyorsunuzdur ama ben söyleyeyim. :)

Ohrid'de hava durumu tipik bir Balkan şehri ile aynı. Hava akşama doğru yaz da olsa soğumaya başlıyor. Bir anda güneş açıp bir anda yağmur yağabiliyor. Bu yüzden bavulunuza şemsiye, yağmurluk ve sıcak tutacak birkaç giysi almayı unutmayın.

Ülkede para birimi Makedon dinarı. Dövizi havalimanında değil Üsküp çarşıda ya da Ohrid Türk Çarşısı'nda bozdurmaya çalışın aksi halde zarar edebilirsiniz.

Ohrid'de Pazartesi müzeler kapalı. Ziyaretlerinizi başka bir güne ayırıp pazartesi sahilin ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Makedonya Türkiye'den 1 saat geride. İner inmez saatinizi bir saat geri almayı unutmayın.

Ohrid ulaşım yönünden oldukça rahat bir şehir. Şehre gelmek için Üsküp otobüs terminalinden kalkan Ohrid otobüslerine binmek gerekiyor. Yol 3 saat sürüyor. Taksiye binme şansınız da var ama bence otobüs hem rahat hem de daha ekonomik.

Şehir içinde ulaşımda ise taksi ve minibüsleri müsaitlik durumunuza göre tercih edebilirsiniz. Ancak söyleyeyim minibüs iki kişi 60 dinarken taksi 250 dinar ve hatta bazen daha fazla bir ücret alabiliyor. Biz otelden merkeze giderken hep minibüse bindik. Saatleri bildikten sonra çok rahat ve ekonomik bir tercih oluyor minibüsler.

Ohrid Gezilecek Yerler


Ohrid bir günde gezilecek bir şehir gibi dursa da aslında pek çok mimari yapıya ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Ohrid kilise ve müzeleri turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Tatilinizde mutlaka gezmeniz gereken yerleri şu içerikte anlattım. Benim tavsiyem Struga'ya hiç uğramamanız(biz gittik 1 saat kalmadan geri döndük. Gerçekten turist olarak gelen biri için çok anlamsız bir yer), merkezi, tarihi bölgeyi, sahili ve St. Naum'u ziyaret etmeniz. 

Ohrid Konaklama

Ohrid'de konaklama hem çok uygun hem de çok fazla seçenek var. Oteller, apartlar, pansiyona çevrilmiş villalar, daireler turistleri bekliyor. Fiyatlar 10 Euro'dan 50 Euro'ya kadar çıkıyor. Ohrid otelleri ve pansiyonları arasından göz manzarası olan bir yer seçmenizi özellikle tavsiye ederiz. Biz merkeze 10 dakika uzaklıktaki Dolno Konjsko'da bulunan Villa Novak'ta kaldık. Pansiyonu Booking.com üzerinden bulduk. Manzarası, terası, temizliği ile harika bir yerdi. Kocaman teras sadece bizimdi ve girişimizde tamamen ayrıydı. Ev sahiplerini hiç görmedik desek yeridir. Belki merak edenler için Booking linkini aşağıya bırakıyorum.

https://goo.gl/zAYGyf

Ohrid'de Alışveriş


Ohrid bir alışveriş cenneti değil, baştan anlaşalım. Özellikle tekstil, kozmetik gibi alanlarda oldukça zayıf bir yer. Ben biraz abur cubur, her yerde rastladığım muzlu çikolata, ayvar (patlıcanlı, domatesli, peynirli çok lezzetli bir kahvaltılık), Makedon kahvesi (Türk kahvesine benziyor) ve küçük hediyelikler dışında hiçbir şey almadım. Ohrid incisi ise ilgili hiç çekmedi. Ama yine de gelmişken meşhur incilerden yapılmış gerçek ya da imitasyon takılara da göz atabilirsiniz. 

Ohrid'de Ne Yenir?

Gelelim en önemli konulardan birine. Öncelikle Ohrid'de dışarıda yemek yemek oldukça ucuz. Biz ilk kez dışarıda yemek yediğimizde bir köfte, kocaman bir tavuk bifteği ve taratora (cacığın susuz hali) 20 lira (hatta daha az) verince epey şaşırmıştık. O yemeğin fotoğrafını aşağıya bırakıyorum.


Şehirde köfte en popüler yiyecek. Kaşarlı ya da sade köfte çoğu yerde kebap olarak geçiyor. Burger olarak geçen ve yıne ızgarada pişip pastırma, mısır ya da kuyruk yağı ile lezetlendirilmiş kalın köfte-et parçaları da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden. Et Ohrid'de ucuz ve çok lezzetli.

Hamur işleri ise öyle abartıldığı kadar lezzetli değil. Kıymalı böreğine bayıldık ancak diğer tuzlu ve tatlı hamur işleri bize çok yavan geldi.

Son akşam gölden çıkan ve epey ünlü olan Belvica balığının tadına baktık. Nar gibi kızarmış Belvica balığı bizden tam not aldı.

Dönmeden her restoranda bulabileceğiniz sopska salatasının, Mastika'nın ve trileçenin tadına da bakmayı ihmal etmeyin!


Belveder'in burgeri!


Ariz'in kaşarlı köftesi. (Damar'ınki daha iyiydi)

Sahildeki Belvedere, St. Sophia'nın karşısındaki Damar, Türk çarşısındaki Kebapcilnica Vkusno ve Ariz'e gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz. Damar'ın kaşarlı köftesi Belvedere'ninse burgeri enfesti!


Ohrid'in meşhur balığı Belvica.

Ohrid hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Elbette atladığım bir şeyler olmuştur. Bu yüzden sormak istediğiniz soruları basakcolular@gmail.com ya da frannyninplatosu@gmail.com adreslerinden bana iletebilirsiniz.

............................................................................................................................

Beni aşağıdaki adreslerden de takip edebilirsiniz!

http://frannyninpaltosu.tumblr.com/

https://www.instagram.com/basak.colular/

https://www.goodreads.com/user/show/31919520-ba-ak-olular

Çok sevgiler! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!